Az olívaolaj titkai, avagy a szűz az igazi!


Az olívabogyóval mindenki találkozott a boltok polcain, magossal, magozottal, feketével vagy paprikával töltöttel. A mediterrán országokból származó olíva olaj használata is ismert nálunk, hiszen egy jó salátához elengedhetetlen kellék.

Az olaj habár koleszterint nem tartalmaz, de energia tartalma vetekszik a sertészsírral, építőelemekben és vitaminokban gazdag, antioxidánsokat tartalmaz, csökkenti a rák kialakulásának esélyét és lassítja az öregedési folyamatokat. Egy újabb amerikai kutatás szerint 50 gr extra szűz olívaolaj gyulladáscsökkentő hatása egy adag aszpirin 10 %.-nak felel meg.

Az extra szűz olíva olaj előállítása során, az olíva bogyókat leszüretelésük után gondosan kiválogatják, a bogyók sajtolása előtt szennyeződés nem maradhat. A malomban összetörik és kisajtolják a szemeket. Az első préselés tartalmazza minden extra anyagok, amelyet csak tartalmazhat az olaj, ez a legjobb minőség, ez az extra szűz olíva olaj. A további feldolgozás során is megtartják ezt a minőséget, tehát a továbbiakban sem oldószert, hőt, tartósítószert vagy adalékot nem alkalmaznak. Ezt hideg sajtolási eljárásnak is nevezik.

De mi a helyzet azokkal az olajokkal, amelyekre csak annyi van ráírva, hogy olívaolaj?

A sajtolás után visszamaradó anyagban még mindig van kinyerhető olajtartalom, amelyet vegyi úton (extrahálás), távolítanak el. A folyamat során egyszerűen oldószerrel oldják ki a maradék olajtartalmat. Nem kell hozzá sok fantázia, hogy belássuk, egy ilyen olajban nem az érték szerepel, mint az első hidegen sajtoltban. Ahhoz, hogy legyen valami íze-szaga az így nyert olajnak, 1 % extra szűz olíva olajat kevernek hozzá, és olívaolajként forgalomba hozzák. Ezek után elmondhatjuk, az extra szűz az igazi!


Termékek >>
<< Hírek