Hírek
Ami a mézes mázas cukorvarázslat mögött rejtőzik...
![]() | Ön hajlandó 10 dkg cukrot megenni minden áldott nap? Éves átlagos cukorfogyasztásunk 40 kg, ezt valahol valakik megeszik Magyarországon. |
A cukor, mint szénhidrát, energiaforrás szükséges, de nem mindegy, hogy mit is eszünk.
A mindennapi életben ismert finomított cukrot cukornádból vagy cukorrépából állítják elő iparilag. Az így előállított cukor a szacharóz, amely gyümölcs és szőlőcukor molekula összekapcsolódásából áll. A feldarabolt cukorrépából kiáztatott szennyezett cukros lét mésszel kezelve a növényi savakat eltávolítják. A meszes-cukros léből ezek után a meszet távolítják el, a lét leszűrik és lepárolják. Kész is a cukor! Természetesen egy ilyen folyamat után eltűnik minden a természetes, a rostos anyag, enzim, ásványi só, vitamin.
Miután kész a finomított cukor nincs más hátra, mint megenni az évi 40 kg adagot és élvezni a későbbiekben néhány nemkívánatos mellékhatást: vitaminhiány, nyomelem hiány, csontritkulás, rák, szívinfarktus, cukorbetegség, elhízás.
Léteznek az összetett cukron kívül, egyszerű cukrok is, a szőlőcukor és gyümölcscukor. A szőlőcukor (Glükóz) a leggyorsabban lebomló és felszívódó cukor, iparilag keményítőből állítják elő hidrolízissel (híg sósavval, nyomás alatt). A gyümölcscukor (Fruktóz) viszont a leglassabban felszívódó cukor, iparilag szintén keményítőből állítják elő.
Az olvasottak után olyan cukorforrások után kell nézni, amelyek természetes formában tartalmaznak egyszerű cukrokat, ezek a gyümölcsök, szárított gyümölcsök és a méz. Egészséges és természetes élelmiszer a méz. Megközelítőleg 190 tápanyagot tartalmaz, ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket és nyomelemeket. Zamatát a virág illóolajai adják. Egy ilyen gazdag tartalom mellet bátran mondhatjuk, hogy egy igazi természetes orvossággal van dolgunk, ezt a tapasztalat is igazolja. Jöhet meghűlés, torokfájás, köhögés de sebek, gyulladások kezelésénél is hatásos, hiszen számos veszélyes baktérium ellen is felveszi a versenyt. A mézet fénytől védett, hűvös és száraz helyen kell tárolni. Igazán forró teába ne tegyük bele.
Sajnos a méz előállító munkás, a méh populációja 1970.-óta 60 %.-al esett vissza, miközben természetesen a kereslet és a kíméletlen árverseny fokozódott. Ennek következménye a mézhamísítás. A hamis méz vásárlásakor az elvártnál alacsonyabb minőséget kapunk meg, mézünket egy gyatrább minőségűvel keverték vagy felcukrozták. A boltban árusított méz nagy hányada "hamis".
Nem minden hamísítási trükk nem éppen laboratóriumi kiszűréséhez egy tanács:
Egy kis mézet kávéskanálnyi tiszta alkoholban oldjunk fel. Ha teljesen oldódik, akkor tiszta anyaggal van dolgunk, ha viszont homályos és rövid idő múlva leülepedik, akkor hamis a baba.
Kerülhetünk olyan élethelyzetbe, hogy mesterséges édesítőszert fogyasztunk (elég egy light üdítőt meginni). A mesterséges édesítőszerek többségét aszpratámból állítják elő. Az aszpratám fő alkotói mérgezőek, vagy mint káros adalékanyagoknak tekinthetőek.
Itt is a természetes édesítőszerek irányába érdemes fordulni. A Paraguayban őshonos növény a Stevia levelei 30.-szor édesebbek a cukornál, a növény kivonata pedig már 300.-szor is édesebb lehet. Érdekes párhuzam fedezhető fel a mézzel, a stevia szintén rendelkezik sebgyógyító és gyulladásátló hatással. A Sunrider a SunnyDew termékében használ steviát.