Dioxinnal fertőzött guargumi az élelmiszerekben?


Az élelmiszereink többsége tartalmaz valamilyen adalékanyagot, ilyen adalékanyag az E 412, más néven guargumi. A világ több országában is termelik a guarbabot, de a fő két termelő ország India és Pakisztán.

A guarbab, olyan zöldségnövény, mint nálunk a zöldbab. A magvait leőrlik és így kapják meg a guargumit. Nyolcszor több vizet tud megkötni, mint a kukoricakeményítő, előszeretettel alkalmazzák az élelmiszeriparban.

Mivel Indiában a növényvédelmi előírások mások, mint nálunk, ezért dioxin kerülhetett a guargumiba.

A dioxin szén-klór kapcsolatokat tartalmazó erősen mérgező anyag. A test zsírszöveteibe fészkeli be magát, és nem távozik onnan könnyen. Hatásai során befolyásolja a hormonrendszert, idegrendszert, immunrendszert és rákkeltő.

A dioxin nem újkeletű dolog, már a vietnámi háborúban is használták a fák lombtalanításához használt szerben. Az élővilágba ott bekerült dioxin vegyületet a mai napig ki lehet mutatni a vietnámi emberek szervezetében. Európában 1976.-ban észak Olaszországban egy ipari baleset során mindösszesen 2-3 kg került ki a környezetbe, amelynek hatására állatelhullások is történtek.

A dioxin természetesen kis mértékben mindenütt jelen van, modern civilizációs melléktermék. Mivel teljesen kiküszöbölni nem tudjuk, ezért az Európai bizottság új dioxin-határértékekről döntött.


Termékek >>
<< Hírek